Ciasteczka owsiane z bakaliami

Posted on Styczeń 19th, 2014

Na dzisiaj przgotowałam pyszne i zdrowe ciasteczka owsiane, które zawierają mało cukru, za to dużo zbóż i bakalii. Są bogate
w błonnik pokarmowy, który jest podstawowym elementem każdej prawie diety. Doskonałe jako przekąska do kawy lub herbaty.

Składniki:
2 szklanki płatkow owsianych
kostka masła
1/3 szklanki mąki
2 małe jajka
3 łyżki cynamonu
3 łyżki miodu
1 cukier waniliowy
pół roztopionej czekolady
Bakalie: żurawina, len, słonecznik, pestki dyni, rodzynki, orzechy włoskie

Opis przygotowania ciastek owsianych

Mikserem dobrze rozbić masło. Osobno ubić białka oraz żółtka z miodem. Następnie nie przestając mieszać, połączyć wszystko z masłem. Do powstałej masy dodajemy pozostałe składniki: mąkę, płatki owsiane, cynamon, cukier waniliowy, roztopioną czekoladę oraz bakalie i całość dobrze mieszamy.

Blachę na której będziemy piekli nasze ciastka owsiane wykładamy papierem do pieczenia. Z powstałego ciasta tworzymy niewielkie kulki, które delikatnie rozpłaszczamy na blasze. Nastawiamy piekarnik na 170 stopni, a kiedy się nagrzeje wkładamy do niego nasze ciasteczka. Piec przez 15-20 minut. Smacznego!