Czekoladowa baba

Posted on Listopad 15th, 2012

Skład:
125 g miękkiego masła
3/4 szklanki cukru pudru
2 jajka
100 g gorzkiej czekolady
1 i 1/4 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 łyżki gorzkiego kakao
1/2 szklanki mleka
30 wiśni (użyłam w syropie własnym)

Czekoladę roztapiamy (może być w mikrofalówce)

Masło ucieramy z cukrem pudrem na puszystą, gładką masę.

Dodajemy jajka i miksujemy.

Następnie dolewamy roztopioną czekoladę i delikatnie mieszamy łyżką.

Do masy dodajemy suche składniki (proszek do pieczenia, mąkę oraz kakao) na przemiennie z mlekiem. Wszystko miksujemy.

Na koniec dodajemy wiśnie i mieszamy.

Do formy wlewamy gotową masę.

Babę pieczemy w temperaturze 180 stopni ok. 40 minut.

Do dekoracji użyłam roztopionej białej czekolady. Smacznego 🙂