Latte Macchiato

Posted on Listopad 20th, 2012

Czy Wy też uważacie, że dzień bez kawy jest dniem straconym? Bo ja zdecydowanie TAK! 🙂 Codziennie (bez wyjątku) w moim jadłospisie znajduje się miejsce na gorącą kawę z małym co nieco. Dziś znalazłam odrobinę czasu, by samodzielnie przygotować          ten napój i przez dłuższą chwilę nacieszyć się jej smakiem.                                              W czym tkwi fenomen kawy? Przede wszystkim w jej smaku i aromacie. Dla mnie jest również świetnym deserem, który poprawia nastrój, ponieważ powoduje uwalnianie endorfin 🙂

Sposób przygotowania:
Kawę parzymy w małej szklance. Mleko z cukrem podgrzewamy (ale nie gotujemy – musi być znacznie chłodniejsze niż zaparzona kawa). Ciepłe mleko wlewamy do blendera, a już spienione do szklanek. Następnie powoli wlewamy gorącą kawę (najlepiej po ściance szklanki, żeby nie zlała się z mlekiem). Na wierzch dokładamy spienione mleko. I tym prostym sposobem Latte Macchiato jest już gotowe. Na dzisiaj proponuję kawę z bułką szneka 🙂 Smacznego!

A teraz czas do pracy 🙂