Season of paprika

Posted on Wrzesień 4th, 2012

Sezon paprykowy w pełni dlatego ugotowałam dzisiaj warzywne leczo z papryką w roli głównej 🙂 Oprócz walorów smakowych papryki, warto pamiętać, że warzywo jest przede wszystkim skarbnicą witaminy C – zawiera jej najwięcej spośród warzyw i kilkakrotnie więcej niż cytryna (!) Dodatkowo znajdziemy w niej witaminy E, K i z grupy B, sole mineralne (przede wszystkim potas, wapń, magnez i fosfor) oraz rutynę. W moim przepisie  (improwizowanym!)  nie zabrakło również wielu innych warzyw.  Przepis znajdziecie poniżej 🙂

Po 2 papryki (czerwona, zielona, żółta i biała)
1 papryczka chili
2 cebule
1 kabaczek
0.5 kg fasolki szparagowej
0.5 kg marchewki
natka pietruszki
ser żółty do dekoracji
przyprawy (sól, pieprz, liść laurowy, papryka słodka)

Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę.

Dekorujemy startym żółtym serem i gałązką pietruszki.

 SMACZNEGO!