Tarta za szparagami

Posted on Maj 4th, 2013

Kruche ciasto
150 g masła
100 g mąki
4 łyżki wody
1 łyżeczka soli

Nadzienie
200 g fileta z kurczaka
10 zielonych szparagów
2 pomidory
3 jajka
150 g jogurtu naturalnego
sól, pieprz
oliwa do smażenia
50 g żółtego sera

 Z umytych szparagów usuwamy zdrewniałe końcówki, kroimy je na pół wzdłuż łodygi i podsmażamy na oliwie kilka minut.

Przygotowujemy kruche ciasto. Wszystkie składniki łączymy ze sobą i zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy je na cienko i wykładamy formę do pieczenia tarty. Nagrzewamy piekarnik do 180ºC i wstawiamy formę z tartą, pieczemy 15 minut.

Jajka mieszamy z jogurtem, solą i pieprzem.

Fileta z kurczaka kroimy w drobne kawałki i również podsmażamy. Na podpieczony spód tarty układamy kurczaka, wlewamy masę jogurtowo – jajeczną, szparagi. Następnie układamy pomidory.

Starty ser umieszczamy na wierzchu.

Smacznego 🙂